“It's a dangerous business, Frodo, going out your door. You step onto the road, and if you don't keep your feet, there's no knowing where you might be swept off to.”― J.R.R. Tolkien, The Lord of the Rings

lauantai 22. maaliskuuta 2014

Keep Your Arms and Legs Inside the Vehicle!

Kun sen noin laittaa, niin hevosen selässä pysyminenhän on todella yksinkertaista. Jalat molemmin puolin = kaikki hyvin, jalat samalla puolella = ei hyvä. Simple as that! Tietenkin jotkin asiat tuovat vähän lisähaastetta itse toteutukseen.

Kun näin maalla ollaan, niin kaikkien hevosten perussäikyttely asioiden (puut, oksat, puskat, tuuli, jne. You name it)  lisäksi löytyy mukavasti vielä vähän lisää asioita jotka saavat ratsut pörisemään peloissaan. Kuten vaikka:


  • Kengurut. Ylikasvaneet jäniksen ja rotan salasuhteen tuotokset tulevat yön aikana mussuttamaan nurmikkoa laitumille ja sen takia aamut aloitetaankin tekemällä "roo-run." Eli hyppään ensi töikseni aamulla keltaiseen peltoautoon ja rymistelen sillä pitkin rataa säikyttelemässä kenguruja. Pelkkä autolla kaasuttelu ympäri rataa ja torven soittaminen ei kuitenkaan vielä saa niitä poistumaan kokonaan paikalta, vaan välillä pitää hypätä autosta ulos ja napata mukaan salainen ase, eli juoksutusraippa. Sen kanssa sitten juoksen kenguruiden perässä mölisten kuin vähämielinen ja samalla huitoen ja räiskien raipalla, ajaen elikot mahdollisimman kauaksi pusikkoon.

  • Linnut. Kakadut ja sorsat eivät haittaa, koska ne vain kulkevat tallin lähistöllä syöden hevosten tiputtamia ruoan jämiä. Mutta radan luokse on asettunut parvi mitä-lie-pitkänokka-lintuja, jotka odottavat että ratsastat mahdollisimman lähelle niitä ja vasta viime tingassa sitten lehahtavat parvena lentoon. Tietenkin säikyttäen samalla hevosen. Ekstrahaastetta tuo silloin tällöin kylässä pyörähtävä pelikaani (hei mate, ootkohan vähän eksyksissä? Meri löytyy tuooosta suunnasta!), joka koittaa sitten päästä lentoon kun hevonen tulee paikalle. Ja toinen tuollainen pienemmän puoleinen lintunen joka harrastaa tätä "lähden lentoon puskan takaa juuri kun olet kohdalla"- hommaa, on Wedge Tailed Eagle. Google kertoo suomen kieliseksi nimeksi Kiilapyrstökotkan ja siipien kärkiväliksi jopa vaatimattoman 230 cm.

  • Villikoira. Itse koirasta ei ole tehnyt näköhavaintoa kun Mr. Grumpy ja yleisesti ottaen se ei itse häiriköi ratsastusta. Vain sen ruoan jämät. Kun keskelle rataa on jäänyt edellisen yön evästyksestä vain kengurun takajalat, niin se saa aikaiseksi ihan mukavat pörinät poneille.

  • Peurat. Nelihenkinen peuraperhe päräyttää aina välillä kyläilemään. Harmi vaan, että ne tulee aina pitkän ruohikon lävitse, mikä on pidempää kuin itse pikku elikot. Pelkkä kahina käy, mutta mitään ei näy niiden lähestyessä. Sitten kun ne tulevat esiin joko laitumille tai radalle ja säikähtävät, niin ne sinkoilevat joka suuntaan kuin lauma flipperin palloja.

  • Lehmät. Tilan molemmin puolin laiduntaa naapurien lehmät ja kaikki hevoset on koko pienen ikänsä niitä katsellut aidan takaa. Mutta tietenkin asia on aivan eri silloin, kun on ihminen selässä ja lehmät tulee hengailemaan aivan aidan taakse. Siinä ne seistä töllöttää tuijottaen tyhjillä lehmän silmillään aidan vieressä, kun pienet laukkahevoset saavat hermoromahduksen niiden arvostelevan katseen alla.




Tämä varsa jäi orvoksi 6 viikon ikäisenä, joten vanha tamma toimii hoitotätinä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti